O této rostlince jste již určitě slyšeli, ale ne v souvislosti s léčením, ale ochucování jídel. Kdysi však byla mezi našimi rodiči a prarodiči velmi populární léčivou bylinkou.

Později se ale na ni téměř úplně zapomnělo, protože byla nahrazena celou paletou různých farmaceutických přípravků.

Dnes se konečně znovu dostává do povědomí a ožívá jako součást herbální medicíny. Mnozí už možná správně tušíte, že mluvíme o křenu.

Co zjistil o křenu výzkum

Empirický výzkum nedávno potvrdil to, co naši dávní předkové už dávno věděli.

A to, že při léčbě více onemocnění je křen stejně účinný jako chemicky syntetizované antibiotika. Dokonce je často oproti tímto přípravkem ještě účinnější.

Křen je obzvláště oporou hlavně při léčbě ucpaného nosu a zánětu vedlejších nosních dutin, které zprůchodňuje tím, že z nich odstraňuje nahromaděné hleny.

Pomáhá tak i zmírňovat doprovodné projevy nachlazení, chřipky a jiných plicních infekcí. Kromě toho pomáhá i při zánětech močových cest.

Jeho další obrovskou výhodou je, že nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky.

No a konečně, jak již bylo výše zmíněno, je nejen léčivý ale pro mnohé lidi i chutný, a tak nám nejednou zpříjemňuje naše kulinářské zážitky.

Co dělá křen tak účinným lékem?

Křen patří do stejné skupiny rostlin, jako je například hořčice, brokolice či zelí.

Tyto druhy rostlin mají vysoký obsah glukosinolátů, které ovlivňují metabolismus hormonů a také mají protirakovinné účinky. Jejich konzumace výrazně snižuje například riziko rakoviny prostaty.

Křen obsahuje hořčičný olej a allyl-isothiokyanát. Jejich přítomnost mu dává silné antibiotické účinky. Má také vysoký podíl vitamínu C, jehož na 100 gramů obsahuje až 79 mg.

Dále obsahuje mnoho důležitých minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, jako jsou vápník, draslík, hořčík, fosfor, glutamin, glykosidy, sírany či esenciální oleje.

Singrín, velmi potentní glykosid, se také nachází v křenu a napomáhá udržování vody pomocí stimulování krevních kapilár. Omlazuje tím, že zlepšuje krevní oběh v kůži i pod jejím povrchem.

Křen se proto může využívat i při kožních terapiích.

Studie, které zjišťovaly přínosy křenu
Studie provedená týmem německých výzkumníků v roce 2006 zkoumala účinnost křenu při léčbě zánětu dutin, zánětu průdušek a infekcí močových cest.

Účastníci výzkumu byli léčeni buď standardními antibiotiky nebo křenem a lichořeřišnicí (běžná rostlina vyskytující se v našich zahradách, jejíž listy a květy jsou také známé svými léčivými účinky).

Výsledek dopadl tak, že léčba uvedenými bylinkami byla minimálně tak efektivní jako standardní antibiotická léčba.

Kromě toho, skupina účastníků léčena bylinkami vyžadovala méně podpůrné (symptomatické) léčby a zároveň jejich terapie ve srovnání s běžnými léčivy byla považována za bezpečnější.

Další studie zjistila, že čas rekonvalescence byl u křenu o 40% kratší než u antibiotik.

Také byla menší šance vzniku projevů infekce, na které se nejvíce stěžují uživatelé léků na odhlenění. Ty totiž jen potlačí symptomy, ale zhorší základní příčiny onemocnění.

Jako křen potlačuje infekce dýchacích cest
Křen funguje jako mírné přírodní antibiotikum. Pomáhá vašemu tělu zbavovat se hlenů, které se v případě ucpání stávají líhní pro bakterie. Ty pak mohou být příčinou vážných infekcí.

Křen ředí hleny, které se pak snadněji ať už vyfouknou z nosu nebo vykašlou z hrdla.

Zpočátku se produkce hlenů může zvýšit. Jde však o dobré znamení, protože to signalizuje, že se tělo čistí. Měli byste být proto jeden až dva dny trpěliví a až potom začít slavit vaši výhru nad onemocněním.

Doporučuje se začít užívat křen, jakmile začnete pociťovat příznaky nachlazení nebo zánětu dutin.

Při zánětu dutin je dobré použít i další efektivní přírodní terapie, které zkombinujete s křenem. Mnohé z nich najdete například v článku: 5 pilířů první pomoci při léčbě rýmy, chřipky a nachlazení.

Kombinace více metod dokáže výrazně zkrátit dobu léčby, uvolnit ucpaný noc a zmírnit další doprovodné příznaky onemocnění.

Další medicínské použití křenu

Jak již bylo zmíněno, křen pomáhá i při infekcích močových cest. Stimuluje tok moči a jeho užívání je bezpečné i během dlouhého období.

Pokud trpíte na infekce močových cest, určitě si prohlédněte náš článek Jak účinně léčit záněty močových cest bez použití antibiotik, kde se danému tématu podrobně věnujeme.

Někteří lidé užívají křen i povrchově na revmatické bolesti a nervové podráždění. Dokonce se ukázalo, že je účinný i na ošetřování ran kůže.

I na téma revma a artritidy jsme na naší stránce publikovali několik článků. Jejich seznam můžete najít ZDE.

Jak užívat křen?

Existuje několik způsobů, jak užívat křen. Preferovanou je jeho konzumace v syrovém a čerstvém stavu.

Kořen křenu nastrouhejte a smíchejte ho s dalšími léčivými surovinami, jako jsou například med nebo jablečný ocet (který mimochodem dokáže změnit váš život).

Je velmi důležité jíst křen čerstvý, jinak ztratí svou léčivou sílu. Proto křen z obchodu konzervovaný v plechovce nebo sklíčku k léčení nepoužívejte. K dochucování jídel je možno postačující, ale na léčbu určitě ne.

Také je vhodné ho konzumovat syrový. Vaření totiž zničí mnohé jeho prospěšné látky a také otupí jeho štiplavou chuť.

Pro více inspirace, jak užívat křen viz naše recepty uvedené níže.

Někdy lidé konzumují křen, aniž by si toho byli vědomi. Věděli jste, že mnohé restaurace, které prodávají suši, ho servírují s křenovou pastou?

Křen se může přidávat i do mnoha jiných jídel. Často však jde o konzervovaný nebo jinak spravován křen, který již nemá své původní léčivé účinky.

Proto na léčbu je nutné používat vždy jen čerstvý křen.

Doporučená denní dávka křenu

Německá příručka herbální medicíny doporučuje denní dávku křenu v objemu 0,5 až 1 čajové lžičky, tedy přibližně 3 až 5 gramů čerstvě nastrouhaného křenu 3 krát denně.

V případě jeho užívání v dávkách vyšších než jsou doporučené, může křen podráždit žaludek, vyvolat zvracení či nadměrné pocení.

Křenové recepty na uvolnění ucpaného nosu a průdušek
Tuto vám nabízíme 4 recepty pro konzumaci křenu.

1) Křenový údržbář nosních dutin
Na jeho přípravu budete potřebovat:

20 až 30 cm dlouhý kořen křenu
2 polévkové lžíce vody
1 polévkovou lžíci jablečného octa
špetku soli

Příprava a užívání
Použijte škrabku na brambory pro očištění křenu od vrchní slupky.
Očištěný křen nakrájejte na malé kousky a vložte jej do kuchyňského robota.
Přidejte vodu, ocet a sůl.
Zapněte robota a nechte ho puštěn dokud není směs dostatečně zpracována.
Při manipulaci s křenem buďte opatrní, protože nakrájený křen je často stejně silný jako nakrájená cibule a může vážně podráždit vaše oči, pokud se dostane do jejich blízkosti.

Vždy od něj udržujte minimální vzdálenost na délku vaší ruce a pracujte v dobře větraném prostředí.

Užívejte 0,5 až 1 čajovou lžičku (3 až 5 gramů) 3 krát denně. Jde o opravdu silnou medicínu, která je nadmíru účinná.

Pokud jste ještě nikdy křen nejedli, začínejte s velmi malými dávkami a postupně je zvyšujte.

Vyrobenou směs uskladňujte ve skleněné nádobě v chladničce. Měla by tam vydržet 4 až 5 týdnů.

Případně si můžete vyrobit i menší množství a častěji. Budete tak alespoň mít křen o něco čerstvější.

2) Křenová guacamole

Budete potřebovat následující ingredience:

2 středně velké avokáda
4 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
1 velkou limetku
sůl a pepř na ochucení

Postup a užívání

Popučte avokádo.
Přidejte nastrouhaný křen, který jste před strouháním ještě očistili nebo odstranili z něj slupku.
Vytlačte do směsi šťávu z limetky a přidejte sůl a pepř.
Vše dobře rozmíchejte.
Guacamole podávejte jako pomazánku na pečivo nebo jako omáčku pro namáčení mrkve či jiných zdravých pochutin (ne bramborových lupínků!).

Pokud ji chcete udělat ještě bohatší, můžete do ní přidat řecký jogurt.

3) Křenový čaj
Na přípravu čaje z křenu budete potřebovat:

10 gramů čerstvého křenu
5 gramů čerstvého zázvoru
200 ml vroucí vody

Příprava a užívání

Nakrájejte křen a zázvor na malé kousky.
Bylinky vložte do čajníku, zalijte vroucí vodou a nechte 20 minut vyluhovat.
Čaj pijte 3 krát denně při teplotě přibližně 40 ° C.

Poznámka: Vroucí vodou se sice znehodnotí malá část prospěšných látek, ale ne až tolik, kolik by se znehodnotilo delším vařením.

4) Křenový životabudič
Na výrobu toho extrémně silného životabudiče budete potřebovat:

1 velký křen přibližně 15 cm dlouhý
1 citron
1 polévkovou lžíci medu (nejlépe surového a v bio kvalitě)

Příprava a užívání

Očistěte křen a nastrouhejte ho.
Vytiskněte z citronu šťávu a smíchejte ji s medem a nastrouhaným křenem. Tuto směs umístěte ve skleněné uzavíratelné nádobě.
Nádobu vzduchotěsně uzavřete a nechte post 24 hodin.
Užívejte 1 polévkovou lžíci tohoto mocného životabudiče 3 až 4 krát denně.

Neřeďte jej s vodou! Pokud bude pálit vaše hrdlo a dutiny, jde o dobrý signál, že zabírá.